Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ



Την 02/05/2014

Η Περιφέρεια μας, Ο Έβρος, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Ροδόπη ζητούν λύσεις. Ζητούν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματά που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά:

Στην υπανάπτυξη, στην ανεργία, στην φτώχεια.

Ζούμε, σε μια ευλογημένη γη, έναν τόπο που όλοι μας αγαπάμε, που θέλουμε και που μπορεί να μας κάνει υπερήφανους.

Σε μια περιοχή με εξαιρετική γεωστρατηγική, οικονομική και αναπτυξιακή αξία. 

Με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Που είναι η έξοδος της βαλκανικής στο Αιγαίο. 

Που ενώνει την ανατολή με τη δύση, την Ασία με την Ευρώπη. 

Που διασχίζεται από την Εγνατία οδό… που αποτελεί τη γέφυρα της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Βαλκανικής και βορειότερα, της Ευρώπης…

Που έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα αναξιοποίητες φανταστικές παραλίες, δύο υπέροχα νησιά, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, χιονοδρομικό κέντρο, παρθένα δάση και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους… Εύφορες και εξαιρετικές πεδιάδες… Που έχει τα 2/5 των υδατικών πόρων, των νερών ,της Ελλάδας....

Υπέροχες πόλεις και χωριά... με άξιους πολίτες..

Υψηλή κουλτούρα, ιστορία, πολιτισμό και ισχυρή παράδοση.

Κοινωνία με διαφορετικότητα που ενώνει,

Που παράγει περιζήτητα μεσογειακά προϊόντα.

Που έχει άφθονο φυσικό ορυκτό πλούτο... και τόσα άλλα!!! Και όμως , αυτή η περιφέρεια βιώνει μια κατρακύλα, αποδομείται κοινωνικά , οπισθοχωρεί βίαια στην ανάπτυξη, έγινε πρωταθλήτρια στην ανεργία και στην φτώχεια.

Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει κρίση. Αλλά εμείς, σ' αυτόν τον τόπο, ζούμε πολύ αρνητικότερες καταστάσεις, ένα κατήφορο πολύ χειρότερο από την κρίση που ζει η άλλη Ελλάδα! Και όλα αυτά έχουν όνομα. 

Ο κ. Γιαννακίδης έχει ευθύνη για το γεγονός, ότι η πτώση στην Περιφέρειά μας τρέχει με διπλάσιο ρυθμό απ ’ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρ’ όλο που είχε τους πόρους και τις ευκαιρίες, απέτυχε να δημιουργήσει αναχώματα στην κρίση. Απέτυχε να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Απέτυχε να στηρίξει την ανάπτυξη. Απέτυχε να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και να προστατέψει τους πιο αδύναμους. .. Οι πολίτες ζουν τον εφιάλτη της ύφεσης και της ανεργίας, ανησυχούν για το αύριο και το μέλλον των παιδιών τους…

Το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες είναι καθαρό: Θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε παγιδευμένοι στο τέλμα που ζούμε;

Δεν μπορούμε, δεν αντέχουμε, να συνεχίσουμε άλλα 5 χρόνια σ’ αυτήν την πορεία ανικανότητας, ανεπάρκειας και βολέματος της απερχόμενης διοίκησης. 

Ξέχασαν εκεί, αυτοί που διοικούν την περιφέρεια ότι, στο τέλος της ημέρας, τα πραγματικά προβλήματα εκδικούνται. Η ψεύτικη εικόνα, οι καθεστωτικές πρακτικές συγκάλυψης δεν μπορούν να κρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα.

Στις 18 Μαΐου 2014 ανατρέπουμε αυτή την παρακμιακή πορεία του τόπου. Πάμε μπροστά.. Ακολουθούμε την πορεία της Αναγέννησής του, με ανοιχτούς ορίζοντες, με ελπίδα, με νέους δρόμους που οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας και για το μέλλον τους!

Δεν θα σας πούμε εμείς , «θα κάνουμε τα πάντα».

Γιατί, έτσι κι αλλιώς, εμείς δεν λέμε τέτοια…

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Τα εύκολα ψέματα τα χορτάσατε.

Τις πικρές αλήθειες πια, τις ξέρετε…

Κοιτάξτε γύρω σας, θα δείτε ότι όχι μόνον δεν έγινε σχεδόν τίποτε, αλλά και ότι τις περισσότερες φορές δεν προσπάθησαν κάν.. Πέρα από τα ατομικά μας θέματα, τις ελλείψεις και τα άλλα προβλήματα υποδομών και καθημερινότητας που είναι μεγάλα, οι Περιφερειακές ενότητές μας, παρουσιάζουν με συνοπτικάτην εξής εικόνα:

Ø Στην Π.Ε Έβρου: Ο Βόρειος Έβρος, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, βάλλονται αφόρητα από τη διασυνοριακότητα και την απομόνωση , που δημιουργούν ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, υπανάπτυξη και εγκατάλειψη.

Ø Στην ίδια Π.Ε: Ο νότιος Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, έχασε έδαφος στο ρόλο του ισχυρού αστικού κέντρου, ως δυναμικό , διαμετακομιστικό λιμάνι, ως η πρώτη πόλη εισόδου στην Ε.Ε και εξόδου στη Μεσόγειο.

Ø Στην Π.Ε Ροδόπης: Η εκτός Κομοτηνής, Ροδόπη υπολείπεται τραγικά σε βασικές υποδομές καθημερινότητας.

Ø Η Π.Ε Καβάλας δεν έχει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά ούτε την πορεία και το ρόλο που της αξίζει και της αντιστοιχεί, που θα προσδώσει κύρος και δύναμη στην συνολική εικόνα της Περιφέρειας. Λιμάνι ,δομές και υποδομές είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθούν.

Ø Η Π.Ε Δράμας οπισθοχωρεί, παραμένει στην οδική απομόνωση από την Εγνατία οδό, σε μηδεική πορεία ανάπτυξης, με ισχυρές πιέσεις μετανάστευσης, την μεγαλύτερη ανεργία και το χαμηλότερο συνολικό εισόδημα.

Ø Η Π.Ε Ξάνθης ενώ έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, οπισθοδρόμησε δραματικά μετά το 2010 στην αναπτυξιακή πορεία της, την εικόνα της και τα εισοδήματά της, με βίαιη πτώση προς τα κάτω, που είναι ορατή παντού..

Ø Η Π.Ε Θάσου έχει περιοριστεί στα τελείως αυτονόητα, στις δυνατότητες της τουριστικής της ανάπτυξης..

Δεν είναι μόνον αυτά.. Είναι τόσα άλλα..

Ό,τι διέθεσαν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 με τα 100δες εκατομμύρια, στου οποίου την απορρόφηση είμαστε σχεδόν τελευταίοι, το διέθεσαν περιστασιακά, χωρίς να προσφέρει δουλειές και υπεραξίες... Πάνω από 220 εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην απασχόληση, στην αγορά, στην κοινωνία, παραμένουν αδιάθετα στα συρτάρια της περιφέρειας. Την ίδια στιγμή έργα που τα εμφάνισαν ως δήθεν ενταγμένα, δεν έχουν ενταχθεί, ενώ για δεκάδες άλλα απαγορεύτηκε η συμβασιοποίησή τους, δηλαδή να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν, ενώ διαβεβαιώνουν την κοινωνία για το αντίθετο.

Κοιτάξτε γύρω σας.. Θα δείτε φτώχεια, ανεργία…

Ανησυχία! Διάχυτη ανησυχία για το αύριο.

Βλέπετε τις ευκαιρίες να περνούν και να μην μας αγγίζουν.

Γίναμε η Περιφέρεια των χαμένων ευκαιριών και των αποτυχιών..

Βλέπετε μια περιφέρεια που να μην έχει από που να πιαστεί, τι να ελπίσει..

Βλέπετε μια νεολαία, ανήσυχη που διώχνεται, ξενιτεύεται για άλλες περιοχές και, το κυριότερο, χωρίς αύριο..

κι έναν ολόκληρο λαό της που αγκομαχεί...

Μια περιφέρεια να μην έχει κάνει ούτε βήμα στα μεγάλα έργα οδηγούς προς το μέλλον..να μην έχει ούτε ένα σωστό δρόμο επικοινωνίας με την βαλκανική ενδοχώρα.

Το παραεμπόριο να ανθεί, να εξοντώνει το εμπόριο, η διοίκηση να παρακολουθεί ανίκανη, τα ΚΕΛΑΥΕ, οι μηχανισμοί ελέγχου να μην λειτουργούν!

Ο Ιός του Νείλου, η ευλογιά, τα κουνούπια να καταστρέφουν την υγεία, την ανάπτυξη και την εικόνα της περιοχής. Δεν είναι που ούτε έξω από τα σπίτια μας δεν μπορούμε να βγούμε.. αλλά χάσαμε και συμπολίτες μας.. 

Και κάθε τόσο να μας λένε ότι μας… «αναπτύσσουν»..

Και μετά από κάθε «ανάπτυξη» η κατάσταση να γίνεται πιο ανησυχητική! 

Το τι έγινε ή δεν έγινε πριν δύο, τρία χρόνια,

δεν έχει πια καμιά σημασία.

Όμως, ως πολίτης αυτής της περιοχής,

δεν μπορώ να δεχθώ τον κατήφορο…

Είναι δυνατόν Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες της σημερινής διοίκησης να αλληλοεξυβρίζονται για μικροψυχία, για εκδικητικότητα, για εξυπηρέτηση συμφερόντων , να πληγώνεται, πέραν των άλλων, βάναυσα η εικόνα της περιφέρειας..

Δεν θα σας μιλήσω για όλα αυτά σήμερα…

Δε θα ήμουν εδώ, αν πίστευα ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν θα επιχειρούσαμε να εμπλακούμε σε τέτοιο αγώνα, ούτε αν η αγωνία μας για την τόπο μας δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Είμαστε εδώ γιατί πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα.

Δεν θα χαϊδέψουμε αυτιά.

Απορρίπτουμε το εύκολο μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων.

Μαζί να δουλέψουμε για να γκρεμίσουμε όλα εκείνα που κρατούσαν αιχμάλωτες τις δημιουργικές δυνάμεις μια 4ετία, να δημιουργήσουμε μια νέα ΑΜΘ.

Είναι η ώρα να πούμε καθαρά όσα η παράταξή μας η ΠΑ μπορεί και πρέπει να κάνει. Όχι μόνο για να ανατρέψουμε την κατρακύλα και να γλιτώσουμε από τα χειρότερα.

Αλλά για να βάλουμε τέλος στον κατήφορο της ζωής μας, να σταματήσουμε την πτώση και να στρίψουμε το τιμόνι της τοπικής οικονομίας προς την ανάκαμψη, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση. Και το τιμόνι της κοινωνίας προς την αισιοδοξία και την ελπίδα. Θα σας μιλήσω για τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτή η περιφέρεια.

Αλλά και για το πώς θα μετατρέψουμε τη αδυναμία σε δύναμη.

Την κρίση σε ευκαιρία. Πώς να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες.

Να φέρουμε την ασφάλεια, την προοπτική, να γίνουμε κοινωνία που να στέκεται ξανά στα πόδια της και να παίρνει τη μοίρα στα χέρια της, στα δικά σας χέρια..…

Όπως της αξίζει. Κι όπως μπορεί να κάνει…



Η Περιφέρεια μας αναζητά τις λύσεις. Εσείς και εμείς, όλοι μαζί μπορούμε.. Έχουμε όραμα και μπορούμε να το κάνουμε σχέδιο, προγράμματα, να το υλοποιήσουμε, να φέρουμε, να δούμε αποτελέσματα! Σχέδιο που δεν βλέπει τους αριθμούς αλλά πρώτα τον άνθρωπο, την ανατροπή της φτώχειας, την ρευστότητα, τα χρήματα στην αγορά και στους επαγγελματίες , την κοινωνική συνοχή, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πιστεύουμε και έχουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης απ όσες θα βρούμε!!

Ως νέα διοίκηση, από 1ης Σεπτεμβρίου 2014, θα προχωρήσουμε με ισχυρές τοπικές πολιτικές και δυναμικά προγράμματα, που θα προσδώσουν αναπτυξιακή και οικονομική ταχύτητα σε όλη την περιφέρεια. 



Βλέποντας την πρωτοφανή οικονομική πτώση που πλήττει την περιφέρεια, την φτώχεια και την υψηλή ανεργία, την υψηλότερη στην Χώρα, συντάξαμε διακριτό τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ με εξειδίκευση για κάθε νομό. Έτσι θα διαχειριστούμε σωστά το σύνολο των πόρων για τα επόμενα χρόνια. Θα αξιοποιήσουμε τα αυξημένα κονδύλια, αλλά και τον ενισχυμένο στρατηγικό ρόλο της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Αυτό βλέπει την ταυτότητά μας, αρμόζει στο αναπτυξιακό μας ανάγλυφο, στις δυνατότητες μας και δεν χάνεται σε αντιγραμμένους κοινότυπους στόχους άλλων περιοχών, που δεν μας ταιριάζουν, που είναι ξένοι για μας. Σ' αυτό το πρόγραμμα θα συνυπολογισθεί και θα υπάρξει συνέργεια για το άθροισμα των χρηματοδοτικών πόρων, των εθνικών και ευρωπαϊκών που πρόκειται να κατανεμηθούν σε ΑΜΘ, του επενδυτικού νόμου και των λοιπών εθνικών δράσεων. Επανεκτιμούνται οι αναπτυξιακές προτεραιότητες, εξαλείφονται οι προγραμματικές αλληλεπικαλύψεις, τα έργα θα έχουν το μέτρο και τα μεγέθη που ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς υπερβολές και σπατάλες. 

Η πρότασή μας είναι η ρεαλιστική προσέγγιση όλων των ευκαιριών και των δυνατοτήτων της Περιφέρειας. Αυτών που πηγάζουν από την γεωγραφία μας, τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό.

Προσεγγίζουμε σημείο-σημείο την Περιφέρειά μας.

Τα προβλήματα των πολιτών.

Τα σημεία παρέμβασης για να προσθέσουμε δυνατότητες ή να αφαιρέσουμε μειονεκτήματα.

Τα μεγάλα έργα που καρκινοβατούν ,επιτέλους θα κινηθούν. Στον άξονα Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας, επί μια θητεία κατασκευάστηκαν περίπου 400 μέτρα ενώ ο οδικός άξονας Δράμας- Καβάλας, είναι στα χαρτιά ανένταχτος και εκτός των κύριων επιλεγμένων του προγράμματος 2014-2020. Και οι δύο είναι για μας στοίχημα και σε πρώτη προτεραιότητα ολοκλήρωσης. Επιβάλλεται να παύσουν να είναι λαιμητόμοι και αιτίες υπανάπτυξης της Δράμας και του βορείου Έβρου. 

Τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης θα απελευθερωθούν από τις αντιλήψεις ευκαιριακής υποστήριξής των που τα κρατούσαν αιχμάλωτα, θα συνδεθούν όπως επιβάλλεται, με τις πρέπουσες υποδομές. Σκεφτόμαστε για τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, τη δημιουργία ελεύθερων εμπορευματικών ζωνών. Ήδη χάθηκαν, από βαρύτατες ευθύνες της Περιφέρειας πολύτιμα χρόνια και, μάλιστα, σε περίοδο κρίσης. Επιτέλους να πάμε μπροστά! 

Το αρδευτικό της Ξάνθης, έστω τμηματικά, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ, θα αρχίσει να υλοποιείται. Η δημόσια υγεία στη Ροδόπη, η τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου που παγιδεύτηκε στον λαϊκισμό Γιαννακίδη, θα έχουν την δέουσα λύση από τομεακό πρόγραμμα, με πλήρη σεβασμό στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το φράγμα του Ιασίου επιβάλλεται, μετά από μια 15ετία, να αρχίσει να λειτουργεί επιτέλους για τους αγρότες. Το φράγμα του Μαρμαρά στην Καβάλα, επίσης. Το χιονοδρομικό του Φαλακρού, μέσα από διεθνή διαγωνισμό το μετατρέπουμε σε ισχυρό εργαλείο χειμερινού τουρισμού και επισκεψιμότητας της Περιφέρειας ,γίνεται λειτουργικό, ανταγωνιστικό και διεθνούς φήμης. Ο περιμετρικός της Καβάλας, η ανατολική παράκαμψη της Ξάνθης, ο περιμετρικός της Αλεξανδρούπολης έχουν το ενδιαφέρον μας. Η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξοτών Καβάλας θα επιταχυνθεί, για τα αντιπλημμυρικά στον Έβρο και στα Τενάγη ,έχουμε σχέδιο και λύσεις! Ο άξονας Ξάνθης Εχίνου, στα δύσκολα σημεία του ανακατασκευάζεται. Όμως και έργα μικρότερα που έγιναν σημεία διασυρμού της διοίκησης, όπως ο δρόμος προς Μεταξάδες, η οδοποιία βορείου Έβρου, ο δρόμος Κομοτηνής Ιάσμου- Αμαξάδων ,η παραλιακή σύνδεση Έβρου Ροδόπης, ο δρόμος Γρατινής- Φιλύρας Αρριανών- Έβρενου τμηματικά θα προχωρήσουν. Ο τουρισμός όλων των επιπέδων και μορφών θα αποτελέσει τον ισχυρό μοχλό αναδιάρθρωσης της περιφερειακής οικονομίας και την ατμομηχανή της. Πέραν του θερινού τουρισμού με ναυαρχίδα τη Θάσο, επιδιώκουμε δωδεκάμηνη επισκεψιμότητα παντού, με συνέργεια όλων των επιμέρους ελκυστικών μας σημείων. Προβάλλουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προς όφελος όλων. Στοχεύουμε σε όλους τους επισκέπτες, δίνουμε όμως έμφαση στο εσωτερικό της χώρας, στην Τουρκία και στα Βαλκάνια. Δημιουργούμε ευέλικτο εργαλείο τουριστικής προβολής, με πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο θρησκευτικός τουρισμός με τα βήματα του Απ. Παύλου, τα ιστορικά μοναστήρια, το τέμενος του Διδυμότειχου, οι αρχαιολογικοί χώροι στους Φιλίππους, στη Σαμοθράκη, στα Άβδηρα, στη Μαρώνεια, στη Δοξιπάρα, στη σπηλιά του Κύκλωπα και παντού οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το Παρθένο και το δάσος της Δαδιάς, τα Στενά του Νέστου, το Χιονοδρομικό του Φαλακρού, οι παλιές πόλεις της Ξάνθης, της Καβάλας, του Σουφλίου, ο τουρισμός της Κρουαζιέρας και τόσα άλλα θα αναδειχθούν συνδυαστικά για να αποτελέσουν εργαλεία ισχυρής αύξησης του εγχώριου εισοδήματος της Περιφέρειας, δηλαδή όλων μας. Τα έργα που εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών, τα απλά και μικρά, που όταν δεν υπάρχουν ή δεν συντηρούνται τους κάνουν την ζωή δύσκολη, θα έχουν το συνεχές ενδιαφέρον μας, θα παρέχουμε την δέουσα υποστήριξη στους αρμόδιους φορείς, στους Δήμους για να υλοποιούνται. Οι αναδασμοί πρέπει να αποκτήσουν ρυθμό υλοποίησης κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ετησίως και όχι με τον τραγικό σημερινό ρυθμό, που παρέδωσαν μόλις 3850 στρέμματα σε ένα χρόνο, το 2013,δηλαδή για να υλοποιηθούν χρειάζονται περισσότερα από 1000 χρόνια!!! Η αξιοποίηση προς όφελος των αγροτών με αρδευτικά έργα, μικρά και μεγάλα, με εκτροπές, με φράγματα, με λιμνοδεξαμενές κάθε διαθέσιμου υδάτινου δυναμικού, του νερού που είναι πλούτος, προτάσσεται.

Μεγάλα έργα πολιτισμού, αξιοποίηση των παραλιακών ζωνών, η σχολική και η στέγη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν το αμέριστο ενδιαφέρον μας. Η διάβρωση των ακτών, ένα τεράστιο πρόβλημα που καταστρέφει τις παραλίες μας, αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα. 

Είναι εκατοντάδες τα επιμέρους έργα και οι δράσεις τις οποίες σχεδιάζουμε, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στην Καβάλα, τη Δράμα, τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τη Θάσο, παντού, που δεν μας επιτρέπει ο χρόνος και ο χώρος να τα αναφέρουμε.



Έχουμε ένα εκτενές πρόγραμμα συνολικό για την περιφέρεια και επιμέρους για τις περιφερειακές ενότητες όπου αναλυτικά αναφέρονται.

Προχωρούμε παντού, όπου υπάρχει καθαρό και ανταποδοτικό όφελος για τους πολίτες. 



Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε πρώτα τους τομείς που έχουν άμεση προοπτική και απόδοση. Να φέρουμε γρήγορα χρήματα στην αγορά. Να μην σπαταλιέται ούτε ένα ευρώ, να προκύψουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τον καθένα σας, ως προς το περιφερειακό προϊόν και την ανεργία το συντομότερο δυνατόν. Οι προτάσεις μας της αναπτυξιακής πολιτικής έχουν σαν γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πολύ προσεκτικά. Στον χώρο της παραγωγής, της μεταποίησης, του τουρισμού, που θα αποτελέσει κεντρικό εργαλείο αναδιάρθρωσης της περιφερειακής οικονομίας. Επίσης στοχεύουμε στην βιώσιμη εκμετάλλευση όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων της ΑΜΘ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του υδάτινου δυναμικού, του ζεόλιθου, του δασικού πλούτου και όχι μόνον..

Η επιχειρηματικότητα και η τόνωση των επενδύσεων βρίσκεται στο κέντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Στο διακριτό αναπτυξιακό πρόγραμμα μας της ΑΜΘ θα περιλαμβάνονται και θεσμικά μέτρα που θα προβληθούν από την περιφέρεια και θα λειτουργήσουν ως ουσιαστικά κίνητρα ανάπτυξης. 

Διατηρούμε σταθερά ως οδηγό την κοινωνική αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη, και εργαλεία την γνώση, τις καλές παγκοσμίως πρακτικές και την διαφάνεια.

Σημειώνω με έμφαση ότι εμείς θα σταθούμε με θάρρος μπροστά στον πολίτη, προκειμένου να του εξηγήσουμε τι έχει να χάσει και τι να κερδίσει από κάθε επιλογή.



Έχουμε ένα πρόγραμμα οριζόντιο για όλη την Περιφέρεια και ειδικά για την κάθε περιφερειακή ενότητα.

Κάποιες από τις άλλες μεγάλες προτεραιότητές μας, στα επόμενα 5 χρόνια , στο πρόγραμμα μας, είναι:

Ø Η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των περιφερειακών ενοτήτων, για να εμπεδωθεί η περιφερειακή συνείδηση, την οποία καταρράκωσε η σημερινή διοίκηση με τον τρόπο που λειτούργησε. Όλοι να λειτουργούμε για τον έναν και ο καθένας για όλους.

Ø Η άρση των αδικιών και των ανισοτήτων ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες περιοχές.

Ø Η συστηματική προσπάθεια εξάλειψης της φτώχειας και η κοινωνική συνοχή.

Ø Τα ζητήματα αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Ø Η αντιμετώπιση της ανεργίας με την δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας για όλους αλλά κυρίως τους νέους.

Ø Η σταθερή επιδίωξη για την αύξηση των εισοδημάτων των παραγωγών μας, των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων .

Ø Η πρόληψη και η αποτροπή φυσικών καταστροφών και άλλων ζημιογόνων καταστάσεων. 

Ø Η προσπάθεια για ένα έξυπνο πρόγραμμα ανάκαμψης της μεταποίησης με εργαλεία την καινοτομία , την έρευνα και την εκπαίδευση. 

Ø Η στήριξη του εμπορίου , των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της απασχόλησης, προχωρά με πολλές δράσεις και κυρίως με τη δημιουργία ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης. Να περιορίσουμε το φαινόμενο να αφήνουμε τα χρήματά μας εκτός Περιφέρειας.

Ø Η αξιοποίηση των πάσης φύσεως κοιτασμάτων στην Περιφέρεια, να γίνεται με όρους όχι αποικιοκρατικούς αλλά ανταποδοτικότητας για την κοινωνία, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία. Τα κοιτάσματα της περιοχής θα επιδιώξουμε να μην φεύγουν μόνον ως πρώτη ύλη αλλά να ωφελούμαστε τουλάχιστον μερικώς από την μεταποίηση τους στον τόπο μας, με θέσεις απασχόλησης.

Ø Η συγκράτηση των επιχειρήσεων στον τόπο μας και η έρευνα για την δημιουργία ανταγωνιστικών καταστάσεων. Απαιτούμε και νομοθετικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή, μια ζώνη ανταγωνιστικής προσαρμογής στα σύνορα, συγκράτησης της μετανάστευσης, με μέτρα φορολογικού ή άλλου περιεχομένου.

Ø Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την εξοικονόμηση πόρων, η ανατροπή της γραφειοκρατίας, η μείωση των μετακινήσεων των πολιτών, η επίτευξη ταχύτητας στην εξυπηρέτηση και η συνέργεια όλων των υπαλλήλων της Περιφέρειας μας. Στόχος μας να μην αποτελούν τα όρια των νομών, στεγανά στην λειτουργία των υπηρεσιών. Προχωρούμε σε αναδιοργάνωση της περιφέρειας, με ενοποιημένες τις υπηρεσίες της σε όλο το γεωγραφικό χώρο.

Ø Η δυναμική αξιοποίηση της εξαιρετικής ταυτότητας και της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, με όρους ρεαλισμού. Επίσης μετατρέπουμε την Εγνατία οδό με τους κάθετους άξονές της, με πρωτοβουλία μας, σε εργαλείο δομημένης ανάπτυξης, εμπορίου, τουρισμού και υπηρεσιών. Το εγχείρημα αυτό είχα ξεκινήσει το 2009 έως την Ηγουμενίτσα, είχε γίνει δεκτό με ενθουσιασμό αλλά εγκαταλείφθηκε όταν έφυγα από την διοίκηση.

Ø Η σταθερή προσπάθεια να έχουμε για οικιακή κατανάλωση φτηνό φυσικό αέριο στην περιφέρεια, και όχι απλώς να επιβαρυνόμαστε από τις διελεύσεις αγωγών και να μας εμπαίζουν ότι –τάχα- γίναμε ενεργειακός κόμβος.

Ø Η περιφέρεια αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, λειτουργεί με ωφέλιμη εξωστρέφεια, για όλους μας.

Ø Η καταπολέμηση των κουνουπιών με ευέλικτο τρόπο και με την δημιουργία στοχευμένης αυτοδύναμης δομής με εξοπλισμό δικό της και τεχνογνωσία, που θα επιδιώξουμε να προβλεφθεί νομοθετικά. Η μάστιγα αυτή είμαστε αποφασισμένοι να χτυπηθεί. Η σημερινή ανικανότητα θα αντικατασταθεί με υψηλή αποτελεσματικότητα. 

Ø Η κορυφαία προτεραιότητα μας κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών είναι οι θέσεις εργασίας!

Κάθε έργο που θα γίνεται, από εθνικούς πόρους ή το ΕΣΠΑ, ή άλλες πηγές, κάθε δράση που θα αναλαμβάνουμε, πρέπει να επιτυγχάνει τις περισσότερες θέσεις εργασίας που μπορούμε. Θα συνοδεύεται από μια «ρήτρα απασχόλησης». Κάθε φορά πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στην πράξη σε μια απλή ερώτηση : Πώς αυτό θα προσθέσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας ; Είναι ντροπή η απερχόμενη διοίκηση να μην έχει κάνει ούτε ένα έργο αυτοτελές, να μην έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ κατά της ανεργίας.



Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα το επαναδιαπραγματευτούμε στην κατεύθυνση της επούλωσης των συνεπειών της πτώσης και της στοχευμένης ικανοποίησης των πραγματικών αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας. Το σημείο εκκίνησής μας στα προγράμματα δεν είναι η διάθεση πόρων και μετά ο εντοπισμός των έργων αλλά το αντίθετο από τις ανάγκες της κοινωνίας θα προγραμματίζουμε τους πόρους , από κάτω προς τα πάνω, ιδίως των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Να φύγουμε από παρωχημένες αντιλήψεις, δομές, αρτηριοσκληρύνσεις και ολοκληρωτικές λογικές. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις: Να χτίσουμε μια περιφέρεια με ξεχωριστή ταυτότητα περηφάνειας, δημοκρατική, σύγχρονη, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών περιφερειών, μακριά από την σημερινή μιζέρια και παρακμή.. 

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Άλλος χρόνος δεν υπάρχει. Ούτε για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, ούτε και για τον τόπο ασφαλώς. Πρέπει να συζητούνται σε έναν ανοικτό διάλογο. Χωρίς στεγανά. Χωρίς προαπαιτούμενα. Χωρίς προηγούμενες συμφωνίες. Ελεύθερα. Δημοκρατικά. Βαθιά πολιτικά.

Ο συνδυασμός μας, είναι συνδυασμός νίκης, απαρτίζεται από συμπολίτες μας, υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους ικανούς, έντιμους και καταξιωμένους. Κριτήριο επιλογής να θέλουν και να μπορούν δουλέψουν! Με όραμα, πίστη και γνώση. Όρεξη και διάθεση για σκληρή δουλειά. Η πολιτική για μας είναι προσφορά. Είναι αποτέλεσμα. Είναι έργο. Είναι θέσεις εργασίας. Είναι εισόδημα για τον διπλανό μας. Είναι καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι ειλικρινείς σχέσεις. Λέμε καθαρά αυτό που πιστεύουμε. Τιμάμε το λόγο μας. Μπορούμε και το αποδείξαμε, στην πράξη! Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, διότι αυτό ζητούν οι πολίτες. Η κοινωνία θέλει σίγουρη και καθαρή πορεία. Όχι λόγια, αλλά έργα.



Ξέρω ότι αναρωτιέστε:
Μπορούμε, στ’ αλήθεια, να σηκωθούμε ξανά; Να βρούμε το δρόμο μας;

Κοιτάξτε γύρω και αναλογιστείτε:
Όλα όσα βλέπετε πρέπει να τα αλλάξουμε, να βάλουμε μπροστά τις μηχανές.

Κοιτάξτε μέσα σας και αναρωτηθείτε:

Έχουμε το κουράγιο να το κάνουμε;

Κοιτάξτε τα παιδιά σας και θα βρείτε την απάντηση: Οφείλουμε να τα αλλάξουμε, να δουλέψουμε, να πάει μπροστά αυτός ο τόπος που μπορεί!

Όλοι μαζί, εσείς και εμείς, χέρι-χέρι, μια γροθιά μπορούμε!. Καθαρά. Να έχουμε ιδεολογία ανατροπών, αλλαγών, μεταρρυθμίσεων, εργασία μελισσών, που να θεμελιώνει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Πάμε για ρήξεις.

Θυμίζω, σε κάθε δυνατό τόνο, ότι όπου και να βρεθήκαμε με τη σημαία της διαφάνειας..είναι για εμάς στάση ζωής…

Φίλες και φίλοι,



Πάντα μίλησα με αλήθειες. Και μίλησα αυστηρά αυτοδιοικητικά.. 

Για μας , ανεξάρτητα που ανήκει και τι πιστεύει ο καθένας, μόνος στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας και του τόπου μας. Μπροστά από κόμματα, από διαχωρισμούς και παρατάξεις. Σε μια πορεία ανεξάρτητη, χωρίς λαϊκισμούς και με αίσθημα βαθιάς ευθύνης. Με μόνο εντολέα εσάς, την κοινωνία μας, και με πρόταγμα τα συμφέροντά σας. 

Τελειώνοντας θα πω αυτό που όλοι πιστεύουμε: Αξίζουμε περισσότερα. Εμείς κι εσείς μπορούμε καλύτερα. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ ζητάει λύσεις για να φύγει από το αδιέξοδο.

Έχουμε ένα όνειρο, ένα όραμα, έναν καθαρό στρατηγικό σχεδιασμό για τον τόπο μας. Ένα καθαρό χάρτη πορείας για την ανάπτυξη, συγκεκριμένους στόχους, έχουμε την ψυχή, την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα να πάμε μπροστά!

Ας κινηθούμε όλοι μαζί. Ας δώσουμε την μάχη για ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας, για την περηφάνια μας, για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.

Μια μάχη παντού. Να φύγει η ανικανότητα και η ανεπάρκεια.

Να έρθει η ελπίδα. Ας πείσουμε και φίλους, γείτονες, τους συμπολίτες μας στους οικισμούς και τις πόλεις να ψηφίσουν όλοι για το αύριο.

Να ψηφίσουν Περιφερειακή Αναγέννηση.

Μπορούμε όλοι μαζί να φέρουμε φως στον τόπο, ένα καλύτερο αύριο, καλύτερες ημέρες.

Οι πολίτες έστειλαν ακλόνητο μήνυμα νίκης τους. Πρωτοφανής συγκέντρωση!

Η πρωτοφανής σε μέγεθος παρουσία συμπολιτών μας κατά την χθεσινή κεντρική ομιλία του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜΘ της παράταξης μας Γιώργου Παυλίδη στην Ξάνθη, επιβεβαίωσε το μήνυμα της επερχόμενης μεγάλης νίκης μας που διατρέχει την Περιφέρεια, παντού...

Οι πολίτες μίλησαν, αυθόρμητα και αυθεντικά… Η νίκη μας είναι νίκη όλων των πολιτών…