Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Εφημερίδα ΘΡΑΚΗ:Γ. Παυλίδης: «Το θάβουν γιατί ήταν δική μου ιδέα»



Στον «πάγο» και στη συνέχεια στον... «τάφο» το μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης

Γ. Παυλίδης: «Το θάβουν γιατί ήταν δική μου ιδέα»

Αντίδραση του επικεφαλής στην περιφερ. αντιπολίτευση στις δηλώσεις Σ. Ξυνίδη και για τα «λουκέτα» σε Τελωνείο- Πυροσβεστικούς Σταθμούς αλλά και για τους αναδασμούς

Τις ενστάσεις του αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Ξάνθη, κατέθεσε, μέσω της «Θ», ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης.
Μέσα από αυτές εξέφρασε κυρίως την πικρία του για το γεγονός οτι τελικά φαίνεται να «θάβεται» οριστικά το μεγάλο αρδευτικό έργο του νομού μας «επειδή ήταν ιδέα άλλου και όχι δική τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα προτρέπει τους αρμόδιους να μην τυρβάζουν περί νέων αναδασμών αλλά να προωθήσουν αυτούς που ήδη είναι έτοιμοι και βρίσκονται στον «πάγο» με δική τους ευθύνη, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για τις συνέπειες της κατάργησης σημαντικών δομών στο νομό μας αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όπως είναι τα πυροσβεστικά κλιμάκια, αλλά και το τελωνείο του Π. Λόγος, διερωτώμενος αν «οι συγχωνεύσεις αποτελούν ουσιαστικά κατάργηση ή οχι;».
ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ: «ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΔΕΑ...»
Πιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το έργο της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης από τον ποταμό Νέστο, ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι πλέον το θέμα του αρδευτικού του κάμπου της Ξάνθης δεν συζητιέται από κανέναν και αποτελεί προεξόφληση ματαίωσης του έργου το μην υποστηρίζουν κάποιοι αυτή την μεγάλη υπόθεση για τον τόπο μας. Γιατί το αρδευτικό της πεδιάδας του νομού αποτελεί ένα κορυφαίο έργο για τον τόπο και έφτασε μέχρι το σημείο που βρίσκεται σήμερα με πολύ μεγάλο κόπο, μετην δικαστική εμπλοκή του να  μην έχε καμία απολύτως σχέση με τις περιβαλλοντικές και αγροτικές ανάγκες της περιοχής καθώς και με την προστασία της από την ερημοποίηση. Αντίθετα το έργο αυτό θα πρέπει να αποτελεί έναν καθαρό και μόνιμο στόχο, πέρα από τις όποιες αντιπαραθέσεις που πηγάζουν από το γεγονός ότι είναι σκέψη κάποιων άλλων. Θέση δική μας είναι σπ το έργο αυτό θα γίνει. Όσο για τις αναφορές που έγιναν πρόσφατα για προσπάθειες να μην χαθούν τα χρήματα για το νομό μας αλλά να "διασωθούν" κάποια από αυτά μέσω της πραγματοποίησης αναδασμών και άλλων έργων υποδομής έχω να τονίσω ότι τα χρήματα που προορίζονταν για το αρδευτικό του νομού δεν προορίζονταν γενικά και αόριστα για το νομό αλλά για ένα συγκεκριμένο έργο, μέσα από ένα συγκεκριμένο άξονα. Όσο για τους αναδασμούς θα υπενθυμίσω ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» τα έργα των αναδασμών των περιοχών Αλκυόνης, Αυξεντίου και Γενισέας, συνολικού ύψους περίπου 7.000.000 ευρώ, την υλοποίηση των οποίων μπλόκαρε έκτοτε η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Ας κάνουν λοιπόν αυτά που είναι ήδη έτοιμα και ας αφήσουν τους σχεδιασμούς για νέους αναδασμούς, από την στιγμή που υπάρχουν ενταγμένοι σχεδιασμοί αναδασμών που περιμένουν απλά να υλοποιηθούν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια... Το θέμα πάντως του αρδευτικού το είχα θέσει και προσωπικά στον κ. Σκανδαλίδη, όταν είχε γίνει η ανακοίνωση του "καλαθιού" τοπικών προϊόντων της Π.Α.Μ.Θ., θέμα για το οποίο δεν ξανακούστηκε τίποτε έκτοτε. Η ουσία είναι πως οτιδήποτε διαφορετικό από την υλοποίηση του αρδευτικού θα είναι επιζήμιο για πολλές γενιές στην Ξάνθη, αντί λοιπόν να αναλώνονται για να βρουν εναλλακτικές, ας δώσουν την δικαστική μάχη, μιας κοι τα χρήματα τελικά που προορίζονται για το αρδευτικό χάνονται μόνο οπό όσους θέλουν τελικά να τα χάσουν, μιας και υπάρχει πάντα η δυνατότητα μεταφοράς τους στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Συνολικά πρόκειται για ένα κρίσιμο και άρτιο μελετητικά έργο, ο οποίο απλά δεν υποστηρίχθηκε γιατί ήταν ιδέα μίας άλλης πολιτικής παράταξης. Όμως με τέτοιες πεπαλαιωμένες λογικές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον. ..».
ΛΟΥΚΕΤΑ- ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ...
Δεν άφησε πάντως ασχολίαστες ο κ. Παυλίδης τόσο την έντονη φημολογία των ημερών αλλά και τις αντιδράσεις που προκαλεί αυτή, αναφορικά με το θέμα των «λουκέτων» στα κλιμάκια πυροσβεστικών σταθμών αλλά και του τελωνείου στο λιμάνι του Πόρτο Λόγος, όσο και τις διευκρινήσεις που έδωσε για τα θέματα αυτά στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Ξυνίδης.
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πολλά από τα προβλήματα της μνημονιακής κατάστασης προέρχονται από εγχώριες «ιδέες» αφού πολλοί έχουν τα δικά τους μνημόνια στο κεφάλι τους... Σε αυτό το πλαίσιο ακούσαμε ότι προωθούνται «λουκέτα» όχι μόνο στον πυροσβεστικό σταθμό της Σταυρούπολης Ξάνθης αλλά και στα αντίστοιχα κλιμάκια των Σαπών και του Ιάσμου του νομού Ροδόπης των Δικαίων του νομού Έβρου, καθώς και στο τελωνείο του λιμανιού του Πόρτο Λάγος. Όσο για τις «λύσεις» αλλά και τις εξηγήσεις που δόθηκαν έχω να πω ότι όποτε του βόλευε κάποιους ελέγχουν απόλυτα το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ όποτε δεν τους βολεύει επικαλούνται την αυτονομία του στον σχεδιασμό… Από την άλλη δεν αποτελεί κατάργηση η συνένωση μιας υπηρεσίας, όπως είναι η μετατροπή του τελωνείου στο Π. Λόγος σε γραφείο του Τελωνείου Ξάνθης;... Από την πλευρά μας είμαστε αντίθετοι σε κάθε λουκέτο που μπαίνει καλυπτόμενο κάτω από οποιονδήποτε μανδύα. Θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο εξωραϊσμός του γκρεμίσματος των απαραίτητων υποδομών της περιοχής, αφού όποιος θέλει πραγματικά να υπηρετήσει αυτό ον τόπο θα πρέπει ο το κάνα χωρίς λογιστικούς «αποκεφαλισμούς... Εμείς πάντως θα είμαστε αμείλικτοι από την πλευρά μας όταν διαπιστώσουμε τη ύπαρξη προβλημάτων στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών και άλλων παρεμβάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή μας, εξαιτίας των "λουκέτων" αυτών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ syligardakigq@yahoo.gr

ΠΗΓΗ: ΘΡΑΚΗ, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012, Πρώτο θέμα