Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.



 «Περιφερειακή αντίσταση στην οικονομική και κοινωνική κρίση: Οι περιπτώσεις της νέας φτώχειας (δικαίωμα για ελάχιστο επίπεδο ζωής), της ανεργίας(δικαίωμα στη δουλειά) και της έλλειψης θέρμανσης(στοιχειώδες αγαθό διαβίωσης).Ενέργειες, πρωτοβουλίες και μέτρα περιορισμού των από την Περιφέρεια ΑΜΘ.»
Εισήγηση του Γιώργου Παυλίδη, ως επικεφαλή της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», στο Περ/κό Συμβούλιο.(Θέμα που εισήχθη από την αντιπολίτευση).

Αυτή τη στιγμή –έστω και αργά-επιβάλλεται να σκεφθούμε από κοινού την αποστολή μας. Την αποστολή της αιρετής περιφέρειας. Αντιμέτωποι με την κρίση που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία σε ένα εθνικό πλαίσιο, πρέπει να έχουμε μία ακόμη σαφέστερη εικόνα των προτεραιοτήτων μας και της ικανότητάς μας να δράσουμε στο δικό μας περιφερειακό επίπεδο διακυβέρνησης.
Τα αποτελέσματα των πολιτικών του μνημονίου της Τρόικας και της Κυβέρνησης είναι αποτυχία καθολική και παταγώδης. Όλοι εμείς που δώσαμε μάχες κατά αυτών των πολιτικών είμαστε εδώ για να δράσουμε, να προτείνουμε μέτρα περιορισμού –ανάσχεσης του συνεχούς κοινωνικού κατήφορου. Η Χώρα γυρίζει δεκαετίες πίσω. Βυθίζεται, δυστυχώς- σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό μεσαίωνα. Η Διοίκηση της Περιφέρειας αποφεύγει συστηματικά την συζήτηση των συνεπειών της κρίσης, συγκαλύπτοντας κυβερνητικές πολιτικές και καταστάσεις. Η κοινωνική εξαθλίωση  εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, το βίαιο κούρεμα των μισθών και των συντάξεων, η κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης τoυ μέσου νοικοκυριού, η αποδόμηση του ετήσιου προϋπολογισμού του μέσου νοικοκυριού, τα συνεχή λουκέτα στον επαγγελματικό χώρο, η αδυναμία να έχουν τα υγιή νοικοκυριά τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση, η αύξηση των τιμών και η αναποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους στην καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Τα εισάγουμε ως αντιπολίτευση για συζήτηση και αποφάσεις με χρήση όλων των δυνατοτήτων. Δεν έχουμε δικαιώματα εκτελεστικής διοίκησης. Η Περιφέρεια οφείλει να ενεργοποιηθεί, προς όφελος της κοινωνίας, σε μια περιοχή που ήταν  από τις πλέον φτωχές της Ευρώπης και τώρα συνθλίβεται κοινωνικά. Αντί για δήθεν συμπόνιες και καταγγελίες προς άλλους η περιφέρεια οφείλει αποτελέσματα. Σε μια περιοχή με πολλές φτωχές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η έλλειψη περιφερειακής ανάπτυξης και προοπτικής, ο κοινωνικός  κατήφορος, κάνει βέβαιη την ανάπτυξη νέων «κοινωνικών κινδύνων» μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη υπαρκτή αποδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας αλλά και την έλλειψη αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας.
Η φτώχεια πάντα σημαίνει λιγότερες ευκαιρίες και αναξιοποίητο δυναμικό. Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Σήμερα πάνω από 40% της περιφέρειάς μας ζεί κάτω από αυτά  τα όρια.
 Το μέλλον μας κινδυνεύει. Εμποδίζει την προσωπική ανάπτυξη, επηρεάζει αρνητικά την υγεία, την εκπαίδευση και γενικά την ευημερία των παιδιών. Ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια και τον αποκλεισμό διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνει περιθωριοποιημένος ενήλικας, εγκλωβισμένος σε έναν «φαύλο κύκλο» που μεταβιβάζεται .
Η ανεργία είναι η κύρια αιτία της φτώχειας για τον πληθυσμό που είναι σε ηλικία εργασίας. 
Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία και το 23% είναι κάτω από 17 ετών. Το 42% είναι άνεργοι.
 Ο κίνδυνος της φτώχειας για τους ανέργους είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι για εκείνους που έχουν εργασία (45% έναντι 8%). Η φτώχεια και ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας συμβαδίζουν, αυτό δε είναι ιδιαίτερα εμφανές για τις
γυναίκες και τους νέους. Από το 2010 και μετά, ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται από τη φτώχεια στην εργασία έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, ως συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής, όλων όσων προαναφέρθηκαν, .Έχοντας λοιπόν μπει, για τα καλά μέσα στο τυφώνα της ανεργίας και της φτώχειας, καραδοκούν τώρα και οι συνέπειες τους που κυριολεκτικά οδηγούν στην παρακμή των κοινωνικών θεσμών. Αρχικά η αδυναμία επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι φτωχοί άνθρωποι και η πτώση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην περιθωριοποίηση που έχουν ουσιαστικά επιβάλλει. Η εξαθλίωση αυξάνουν την ανασφάλεια και το άγχος. Στην κοινωνία εκρήγνυνται οι κοινωνικές ανισότητες που εξαφανίζουν τα μικρομεσαία στρώματα και επικρατεί κοινωνική αποξένωση και απομόνωση των ατόμων. Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες είναι η κακή ψυχολογία, που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε μετανάστευση, αλκοολισμό, ναρκωτικά, ακόμα και τάσης φυγής, περιθωριοποίηση ιδίως των νέων ατόμων που επιθυμούν να ανοίξουν τα φτερά τους στα όνειρα, να σπουδάσουν, να κάνουν οικογένεια και η πολιτεία δεν τους αφήνει. Έτσι ενισχύονται τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, βίας, εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και ιδιαίτερα ρατσισμός και αναρχία.

Η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά  25-30% σε σχέση με πέρυσι, είναι αβάσταχτη για την πλειονότητα των νοικοκυριών της Βόρειας Ελλάδας, και ,ιδία, της φτωχότερης ,της Περιφέρειάς μας, της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Εκτιμούμε ότι –με τέτοια τιμή-η πλειονότητα των κεντρικών θερμάνσεων δεν θα λειτουργήσει. Η περιοχή θα περάσει δύσκολο χειμώνα, αφού σε κάθε πολυκατοικία αρκετοί θα αδυνατούν να καταβάλουν την δαπάνη θέρμανσης. Αν κρίνουμε από την περσινή κατάσταση θα παγώσουμε στην κυριολεξία..
Ταυτόχρονα το μέτρο είναι προκλητικά άδικο αφού επιβαρύνει στο πολλαπλάσιο μόνον  τις βόρειες φτωχές περιοχές με μακρύ χειμώνα, που είναι αποκλεισμένες από το προνόμιο της χρήσης φτηνού φυσικού αερίου. Στην περιοχή μας έχουμε ανάγκη θέρμανσης για περισσότερο από έξι μήνες,  πολύ  χαμηλές θερμοκρασίες  και κύριο καύσιμο το πετρέλαιο..Το ποσό της δαπάνης θέρμανσης  όλης της χειμερινής περιόδου θα αγγίζει-για την μέση οικογένεια- τα 1500 ευρώ.Στις βορειότερες περιοχές χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη δαπάνη. Την ίδια στιγμή σε περιοχές μεγαλουπόλεων, με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα, μικρότερο χειμώνα και με μέση θερμοκρασία αρκετά υψηλότερη υπάρχει το προνόμιο του φυσικού αερίου.  Εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα της κρίσης χρέους; Βέβαιο είναι ότι με κλειστές θερμάνσεις αφενός  θα παγώσουμε αφετέρου  τα έσοδα θα είναι μικρότερα..
Σε λίγες μέρες οι κεντρικές θερμάνσεις πρέπει να λειτουργήσουν. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να σιωπά. Η διαμορφούμενη  κατάσταση πλήττει βάναυσα όλη την περιοχή μας. Είναι ένας ακόμη άδικος φόρος για τις φτωχές βόρειες περιοχές της Χώρας και ειδικά για  την  Περιφέρειά μας, οπου έχουμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τον μεγαλύτερο χειμώνα...
Το ένστικτο της επιβίωσης, τα διλλήματα που προκύπτουν οι συγκρούσεις καθιστούν τον κόσμο ευάλωτο σε κάθε είδους πιέσεις με αποτέλεσμα την ηθική αλλοτρίωση , την απεμπόληση των αξιών του, την απώλεια εμπιστοσύνης προς το διπλανό και τελικά στην παρακμή της κοινωνίας. Αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία της πολιτείας χάνει κάθε ελπίδα επιβίωσης. Τα μεγάλα ποσοστά των ανέργων, επίσης, σε μια κοινωνία αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για κοινωνική ανάφλεξη όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η ανεργία και η φτώχεια μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική βία, σε συγκρούσεις και σε απρόβλεπτες καταστάσεις κοινωνικού κανιβαλισμού. Η έλλειψη στέγης και ο αποκλεισμός από τη στέγαση αντιπροσωπεύουν μια από τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας και στέρησης, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η ενεργειακή φτώχεια, η οποία είναι δυνατόν να στερήσει από τα νοικοκυριά όχι μόνο τη θέρμανση ή την ψύξη αλλά και το ζεστό νερό, τον φωτισμό και άλλες βασικές οικιακές.
Προτάσεις
Η Περιφέρεια ΑΜΘ οφείλει να δράσει. Έστω αργά και μετά τόση πίεσή μας.Να θέσει προτεραιότητες και στοχεύσεις. Η έως τώρα απάθεια και αναμονή  είναι επικίνδυνη για την κοινωνία μας.
       I.            Η ανάληψη καθαρών και αντικειμενικών δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού σε ολόκληρο το φάσμα πολιτικών. .
     II.             Να διατεθούν ταχύτερα οι υπάρχοντες πόροι, όλων των προγραμμάτων και με γνώμονα την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, την ενίσχυση της νομισματικής ρευστότητας στην περιοχή.
  III.             Να τεθεί ως προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης, πρέπει να στοχεύει ιδιαίτερα στις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
  IV.             Να ενισχυθεί η αδυνατούσα να ανταπεξέλθει οικογένεια, με έμφαση στην ευημερία των παιδιών και στήριξη των ηλικιωμένων.
    V.             Να υπάρξει μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των ταμείων και των πόρων της περιφέρειας για τη στήριξη της κοινωνικής διατήρησης.
  VI.            Να υπάρξει πραγματική  ενεργοποίηση, όλων των οικείων κοινωνικού σκοπού διευθύνσεων της περιφέρειας, των δομών   κοινωνικής αλληλεγγύης όπως η «ΣΤΗΡΙΞΗ» για κάλυψη των κοινωνικών κενών, στην κατεύθυνση της κάλυψης των κοινωνικών ελλειμμάτων, με  συμπράξεις και αλληλοσυμπλήρωση του δυναμικού της κοινωνικής –προνοιακής στόχευσης δομών όλων των θεσμών.
VII.            Να  συντονιστούν οι κοινωνικές προνοιακές πολιτικές μεταξύ των φορέων της περιοχής.
VIII.            Η λύση της ενεργειακής αδυναμίας- φτώχειας είναι η  Κυβέρνηση να σταματήσει τώρα το μέτρο της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που αποδομεί ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.     Να αφαιρέσουν την  επιβάρυνση .Να μην αναγκάσουν   την κοινωνία μας να ζήσει-εκτός από την ανέχεια- ένα παγωμένο χειμώνα» 
( 5 Νοεμβρίου 2011)
Γιώργος Παυλίδης