Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

«Στρατηγικός σχεδιασμός περιόδου Γιαννακίδη: Απονευρωμένος, με φτωχό όραμα, χωρίς ψυχή, χωρίς στόχο , χωρίς οδικό χάρτη και πίστη στον χαρισματικό μας τόπο.»




Υπερψηφίσθηκε από την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κατ’ ευφημισμό «Στρατηγικός σχεδιασμός του 2012 – 2014» της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς, η διοίκηση Γιαννακίδη συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από την πραγματικότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κόλλησαν με θεολογική εμμονή σε λογικές περασμένων εποχών.
Μας παρουσίασαν ένα στρατηγικό (;) σχεδιασμό:
·         Που συντάχθηκε με λογικές σαν να ζούμε εκτός οικονομικής και κοινωνικής κρίσης , ενώ έπρεπε να  αποτελεί τοπικό ανάχωμα σ΄αυτήν.
·         Που δεν νοιάζεται για το συμπολίτη μας που βιώνει την ανέχεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τα προβλήματα της κρίσης.
Που δεν έχει χρηματοδοτικές συνέργειες με άλλα προγραμμάτα.
·         Που δεν είναι ευέλικτος αλλά ανελαστικός..
·         που δεν αξιοποιεί τον  ανεκμετάλλευτο φυσικό και ορυκτό μας πλούτο , ούτε τους υδάτινους πόρους.
·         Που προσεγγίζει δειλά και χωρίς πίστη ( με ξένες λογικές) την χαρισματική ταυτότητα του τόπου μας.
·         Που είναι υπερσυγκεντρωτικός στην έδρα και  δεν αποκεντρώνει όλη την περιφέρεια..
·         Που ξεχνά τις πολυσυζητημένες ΕΟΖ!
·         Που αναφέρει φευγαλέα τον καταλυτικό για την οικονομική ανόρθωση της περιοχής τουρισμό , χωρίς να στέκεται ούτε στις ατμομηχανές του Θάσο και Σαμοθράκη, και όχι μόνον.
·         Που προσπερνά φευγαλέα κλάδους όπως η γεωργία, η αλιεία, η κτηνοτροφία
·         Που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες(π.χ. ότι  η Δράμα έχει μόλις το 76 % του κατά κεφαλή ΑΕΠ της περιφέρειας)
·         Που καταλήγει σε «στρατηγική»- επιλογές ίδιες όπως πριν δεκαετίες και
·         Που καταλήγει σε ένα φτωχό όραμα, χωρίς ψυχή, χωρίς στόχο , χωρίς οδικό χάρτη και πίστη στον χαρισματικό μας τόπο.
Για το πολυδάπανο αυτό σχέδιο (κόστους 60.000 Ε !!!μέσα στην κρίση) η διοίκηση Γιαννακίδη όχι μόνο δεν δέχθηκε την πρόταση μας να αναβληθεί για να συμπληρωθεί και να προκύψει δυναμικός σχεδιασμός, αλλά επιχείρησε διά του προέδρου της να μας φιμώσει κατά τρόπο μεροληπτικό και προσβλητικό. Το γεγονός αυτό μας ανάγκασε να αποχωρήσουμε για να μην γίνουμε συνεργοί στις πρακτικές κατρακύλας.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πρώην νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης ,ανέφερε:
 «Στην Περιφέρεια πρέπει να δουλέψουν, να ανατρέψουν καταστάσεις και όχι παντού να βιώνουμε την κατρακύλα τους. Αυτός δεν είναι ο  στρατηγικός σχεδιασμός εντός  κρίσης, δεν ταιριάζει στα όνειρα της κοινωνίας μας. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν αλλά ούτε θέλουν να ακούσουν. Πανικοβάλλονται από την άλλη άποψη, τις ολοκληρωμένες προτάσεις. Περιορίζονται σε χαμηλού επιπέδου , παλιού τύπου ,διαχείριση του ΕΣΠΑ. Ο σχεδιασμός έως το 2014 είναι απονευρωμένος , δεν έχει ψυχή, δεν έχει στόχο, είναι μια πορεία  που δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς η Περιφέρεια έχασε το δρόμο της.»  


«Μέσα στην επώδυνη κρίση προχωρούν πανάκριβες δράσεις και μελέτες της περιφέρειας! Λεφτά υπάρχουν;;;»



         Την στιγμή που η τουριστική κίνηση στην περιφέρεια δοκιμάζεται, η προβολή έχει αποτύχει και  οι ξενοδόχοι έχουν σοβαρά προβλήματα η περιφέρεια προχωρά σε υλοποίηση πανάκριβων και πολυτελών δράσεων, σε «γκρίζα» χρόνια που το κάθε ευρώ εξοικονομείται από το υστέρημα του κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει οικονομική δυσκολία ή ανέχεια, του μισθωτού του συνταξιούχου και όχι μόνον. Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν και τα αποτελέσματά τους να επιτευχθούν  με υποπολλαπλάσιο κόστος και δίχως εργολαβικό κέρδος. Ενώ λείπουν πολλά, ακόμη και τα έντυπα τουριστικής προβολής, το στοιχειώδες απαιτούμενο σε όλη την περιφέρεια, σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα , η περιφέρεια προχωρά σε ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή εργολάβου για την «Φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης»,(!!!) με προϋπολογισμό 105.000 €, που αφορά πρόσκληση και φιλοξενία  δημοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων,κλπ. Ταυτόχρονα επικαλούνται, κατά περίπτωση, έλλειψη πόρων…
Υποστηρίζουμε μια δυναμική τουριστική προβολή, θέλουμε αποτελεσματικές δράσεις, διαφωνούμε, όμως,  κάθετα με επικοινωνιακά κόλπα με τέτοιες πολυδάπανες ενέργειες και δράσεις, που θεωρούμε ότι κινούνται εκτός χρόνου και τόπου!!
Δηλώνουμε επίσης, ότι διαφωνούμε ευθέως με την διάθεση μεγάλων ποσών στην κατεύθυνση των μελετών, πολλές από τις οποίες, πέραν πανάκριβου κόστους για τις σημερινές συνθήκες κόστους,(μένει στα προ της κρίσης επίπεδα, που και τότε ήσαν υψηλά) δεν είναι άμεσα χρήσιμες. Για την «μελετηρή» περιφέρεια και όχι μόνον , θα επανέλθουμε. Ενδεικτικό παράδειγμα μελέτης με  ξένο προς την φτώχεια της χώρας και των πολιτών υπολογιζόμενο κόστος των €199.722,36,για την σύνταξη του σχεδίου διαχείρισης με τίτλο «Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο διαχείρισης και Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης».
Ο επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή, σχολίασε και ζήτησε:
« Χρειαζόμαστε πράγματι «διαμορφωτές» όχι όμως της κοινής γνώμης αλλά της δημόσιας διοίκησης, ώστε η επιμέλεια στα δημόσια πράγματα να είναι ίδια με αυτή στις ιδιωτικές υποθέσεις. Ζητούμε να δώσουν στη δημοσιότητα το συνολικό ποσό που ανατέθηκε από την περιφέρεια σε μελέτες δράσεις αυτού του είδους ,πρός ενημέρωση της κοινωνίας αλλά και όλων μας, για να κρίνουμε ότι γίνεται. Πρακτικές και επιλογές με κόστη και λογικές του χθες, τις απορρίπτουμε, δεν τις ανεχόμαστε, δεν σιωπούμε. Προωθούν αμοιβές και πολυτελείς δράσεις με λογικές «λεφτά υπάρχουν», που δεν γίνονται ανεκτές.  Δεν κατάλαβαν ποτέ ότι βιώνουμε ως κοινωνία μια βαθύτατη κρίση και τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ότι η κοινωνία είναι φτωχότερη, ότι περνάμε «γκρίζα» δύσκολα χρόνια. Ότι το κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο και να δίνει στην κοινωνία ορατό αποτέλεσμα. Οι της διοίκησης Γιαννακίδη να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και  να μπεί τέλος σε υψηλές αμοιβές και τέτοιες πολυτελείς δράσεις .»