Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

«Προωθείται η ΕΟΖ από την ΠΑΜΘ, χωρίς απόφαση και καθορισμένο πλαίσιο»


  
Προωθείται αθόρυβα, αλλά σταθερά, από τον κ. Γιαννακίδη το έργο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ (ΕΟΖ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ». Αυτό γίνεται και σήμερα στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας.
Το ερώτημα είναι ποιος αποφάσισε πολιτικά την δημιουργία  «της», απόφαση  που αποτελεί ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού το μόνο αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο  δεν έλαβε ποτέ τέτοια απόφαση. Ποτέ δεν έγινε σ’αυτό ουσιαστική συζήτηση, ούτε κάν ενημέρωση υπήρξε! Μάλλον την απόφαση έλαβε  μόνος του ο κ. Γιαννακίδης, όπως δεν μπορεί να κάνει.
Το θέμα ΕΟΖ έχει πολλαπλές διαστάσεις , πολιτικές, κοινωνικές, κοινωνικές, επιχειρηματικές, εργασιακές, ενδοπεριφερειακές και άλλες. Μερικές εξ αυτών αποτελούν κόκκινες γραμμές, όπως  η δημιουργία μιας ενιαίας γεωγραφικά ΕΟΖ στην Περιφέρεια ή στην Θράκη, που θα έθετε τελωνειακά σύνορα στην περιοχή και όχι μόνον.
Είμαστε αντίθετοι στα όποια έργα περί ΕΟΖ γιατί δεν υπάρχει συμφωνία και απόφαση πλαίσιο περί αυτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της περιοχής, της κοινωνίας  και μην  υπακούει σε αδιερεύνητες υποδείξεις εκ  του εξωτερικού.
Σχολιάζοντας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πρώην νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης ανέφερε:
«Ο  κ.  Γιαννακίδης  αποφάσισε να δημιουργήσει ΕΟΖ στην ΑΜΘ , χωρίς όρους και πλαίσιο. Χωρίς απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η δημιουργία «μιας» ζώνης που χρηματοδοτούν και μελετούν στην περιφέρεια είναι επικίνδυνη. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του έναντι της κοινωνίας.»